Sunshine Garden Centre_Visioning Document

Forge Design Studio have developed a vision for the future development of the Sunshine Garden Centre which is situated nr Alexandra Palace, North London.

Located on the site of a former open-air lido the Garden Centre is a very successful business which has long out-grown its premises. Significant aspects of the retail operation have moved on line yet the stock remains on site and takes up a great deal of valuable space. 

The nature of the business means that there is also substantial footfall who still visit the site. Balancing these sometimes conflicting demands as well as dealing with deliveries presents great challenges to the management team. In addition the building fabric is in poor condition and is also in urgent need of renewal.

The site is well located on a main route and sits alongside a popular local park. Opportunity exists to engage with the local community and to make a much more positive contribution to the neighbourhood. The site is famous locally for its Christmas displays and is fantastically busy.

A comprehensive masterplan was required to fully explore the relationships and inter-connectivity with the existing facilities, the neighbouring park, car parking/deliveries and access and the proposed new residential uses which will help the viability of the whole development. 

The Practice were responsible for developing the initial designs through 3d massing models and visualisations. Inter-connections for pedestrians/community uses and customers were considered in detail and the whole site was opened up and made more accessible.

Valuable shopfront and much more kerbside appeal was created to the main road which will appeal to the many notable brands for which the Garden Centre holds the franchise.

These exciting proposals represents the continued investment and commitment by the Management team to the long term future of the operation. We are looking forward to maintaining our involvement as the project moves forward.

South Street, Bishops Stortford, Permission Granted!!

Planning Approval has been granted by East Herts Council for our mixed-use regeneration project on South Street, Bishops Stortford. The proposals involve the comprehensive re-modelling and upgrading of the existing building (a former Co-op Headquarters building) which occupies a prominent corner plot in the Town Centre.

 

SOUTH STREET_SCENE4_V3

 

We look forward to working with our client on the next phase of implementation.

 

SOUTH STREET DECISION