South Street, Bishops Stortford, Permission Granted!!

Planning Approval has been granted by East Herts Council for our mixed-use regeneration project on South Street, Bishops Stortford. The proposals involve the comprehensive re-modelling and upgrading of the existing building (a former Co-op Headquarters building) which occupies a prominent corner plot in the Town Centre.

 

SOUTH STREET_SCENE4_V3

 

We look forward to working with our client on the next phase of implementation.

 

SOUTH STREET DECISION


 

Essoldo House, Kings Road, Chelsea

Forge Design Studio have been commissioned by Volker Fitzpatrick to assist them with the detailed design and development of 11 luxury apartments on the upper levels of Essoldo House. This mixed-use scheme is being constructed on an extremely tight site, fronting onto the Kings Road in Chelsea. A complex, layered development it has basement car parking, ground floor retail and commercial space, a multi-screen arts cinema complex at first floor with three floors of apartments above.

IMG_4481

FDS are pleased to be joining the established team on the procurement and design of the apartment interiors. Co-ordinating and liaising with the information flow and picking up the existing BIM models have been challenging but has been successfully undertaken with positive results.

Progress is proceeding with the superstructure and work is due to start on the apartment fit-out in the next few weeks. The technical challenges are many and varied including very demanding acoustic criteria both to protect against outside noise but also structure and air-borne sound from the cinema below. 

 

The original client architects have set out the detailed design for 3 typical units which have formed the design template for the complete package. FDS have developed the detailed information and co-ordinated with the specialist building services sub-contractors through-out the process.

Work will start on the fit-out of the apartments in October with completion due for Spring 2020.


 

Project Handover, Cambridge

Forge Design Studio have been working with Volker Fitzpatrick on a major re-modelling and refurbishment project for a higher education client in Cambridge.

IMG_0348

DSC_0070

The project required an extensive de-cant programme to vacate the occupied spaces. This  involved working closely with the Estates Team and the Contractor’s Site Team to gain an appreciation and understanding of the whole campus. The main campus has been an operational live environment through-out the process which has entailed out-of-hours working and a great deal of flexibility on the part of the Contractor.

Screenshot 2019-07-02 at 13.57.11

It has been a highly technical project involving retro-fitting steelwork and FDS have been involved in all aspects of the project – from strategic accommodation studies to detailed surveys of existing furniture, fittings and equipment within existing spaces. We have produced sketch options, g.a’s, specifications, detailed schedules and working drawings. We also carried out monthly site visits and spot checks to review progress and assist with quality control.

DSC_0085

Volker Fitzpatrick made great progress on the major re-modelling and refurbishment and kept ahead of schedule. We carried out our final site visits as the end of June, and the project is due for handover shortly.

IMG_0456

DSC_0113


 

North Brook End House – Full Planning and Listed Building Consent!

Forge Design Studio is delighted to confirm that our project for our client, the Ware Family, at North Brook End House has been granted consent. The building is Grade II Listed and is a very fine south-facing Victorian House set in an extensive garden. We have worked closely with the family to develop a series of additions and modifications to create an improved balance of accommodation which is commensurate with its location and setting.

Sketch Proposals_Scan

We have liaised with our fellow consultants Cambridge Architectural Research, who produced the Heritage Statement and Gawn Associates on the Structural Engineering Strategy.

South West Elevation_Coloured_V2

Even though we say so ourselves it had a very smooth route through the planning process at South Cambs District Council thanks to a thorough and comprehensive approach which was complimented by the Case Officer.

North West Elevation_Colour

The project will now be worked up in detail with the input from the team to get ready for a start on site later this year.

We look forward to the opportunity to see the project through to completion!!


 

Keeping Busy!!

We have been particularly busy over the last few weeks, completing and submitting three significant planning applications.

Manor Farm, Andover

Front Cover

Firstly, working with Adrian Barker at Lucid Planning we completed the design proposals for the redevelopment of Manor Farm, nr Andover. We have been employed directly by the site owners on the development of the former farm building site for residential use.

0001.jpg

Situated in open countryside between the villages of Monxton and Abbotts Ann this has been a long process which required some innovative thinking to resolve the strategic planning issues. This has also involved extensive negotiation with the Planning Authority at Test Valley and local residents pressure groups. It has been a lengthy project extending over the last 18 months and the application is now heading towards a committee date in the middle of June. Fingers crossed.

201716_pl005.jpg

 

The design has been developed in close co-operation with the landscape architect and has played particular regard to the setting and context with the open countryside. The original farmyard buildings have been retained to create a sense of continuity and the shared open space will act as a landscape buffer as well as creating opportunities for allotments and community facilities

201716_PL009

 

 


 

North Brook End House, Steeple Morden

IMG_5222.jpg

Secondly, by contrast, we have submitted a Full Planning and Listed Building Consent Application for North Brook End House, Steeple Morden. The site overlooks our long-standing project at the neighbouring Stud Farm and is for a private client.

201825_PL011

The work has involved detailed design proposals to reflect the need to respect the historic fabric. We have also involved Cambridge Architectural Research (CAR Ltd) who have prepared the accompanying Heritage Statement.

north-west-elevation_colour-.jpg

The proposals are for a two-storey rear extension, which has been carefully integrated with the existing building, as well as internal alterations to create a new en-suite facility. These elements required a great deal of detailed work to ensure they could be satisfactorily implemented without disturbing the existing building fabric.

south-west-elevation_coloured_v2.jpg

 


South Street, Bishops Stortford 

SOUTH STREET_SCENE1_V2

Finally, we have completed the design work on our town centre project in Bishops Stortford. Our client has purchased a former Co-operative Buildingon the corner of South Street and Station Road, which has, frankly, seen better days!!

 

The existing floors have been re-modelled to suit flexible future uses with an additional floor of residential apartments being added at second floor level. New external treatment to the elevations is proposed in response to the setting of the Conservation Area.

201902_PL011

Detailed massing models have been prepared utilising a 3D base model prepared by Joanna James Ltd. We have inserted our site sketch-up model into the wider context so that the impact can be fully considered.

201902_PL018

SOUTH STREET_SCENE4_V3.jpg


 

 

Sancerre Barn – Permission Granted – First one of the New Year!!

Forge Design Studio is delighted to confirm that one of the first e-mails received on our return to work in 2019 was confirmation that approval had been granted for the re-modelling and refurbishment of the Barn Conversion at Cold Harbour Farm.

proposed site plan

Located in the rural village of Ashwell the commission came from a recommendation from Sarah and Douglas at North Brook End Stud. Always nice to be introduced by an existing client!

concept sketches

The owners had bought the Barn in the knowledge that a substantial amount of work might be needed to turn it into their dream home. We have worked closely with them to create a completely new plan arrangement which will create the type of free-flowing, welcoming contemporary space that they were seeking.

201822_pl007.jpg

The re-organisation of the existing bedrooms and removal of a long dark corridor together with the new rear extension will substantially improve the arrangement of public living and private spaces. We’ve also opened-up the relationship to the outside garden spaces, both front and back.

201822_pl011.jpg

We look forward to developing the working drawings and assisting our clients in the procurement and construction of the scheme.  


 

The Lion at Clanville – Permission Granted!!

Forge Design Studio are delighted to confirm that, in November, the final proposals for The Lion at Clanville were granted!

Located in the rural village of Clanville to the west of Andover, The Lion had been left vacant for over 12 months until our clients, The Simpson family, purchased the site in 2014.

After a year of renovations the family have effectively managed to transform the pub into a popular and locally supported business, so much so that the pub is now placed within the Top 5 on TripAdvisor’s best restaurants in Andover!

 

The Lion’s function room has become a great venue for parties and wedding receptions and as its popularity increased, the need for accommodation on site became clear. Our brief was to create 10 premier bedrooms including a bridal suite and a family/accessible room within the Lions grounds to serve the needs of those attending functions, to attract passing trade and those on short breaks.

 

Roof-Plan-e1544716164607.jpg

GF Plan

This further investment into the pub compliments the existing hospitality on offer to help secure the long-term future use for the pub. We are very excited to continue working on the project and we look forward to seeing the proposals come to life on site in the New Year.

SCENE 6

 

SCENE 8