Project Handover, Cambridge

Forge Design Studio have been working with Volker Fitzpatrick on a major re-modelling and refurbishment project for a higher education client in Cambridge.

IMG_0348

DSC_0070

The project required an extensive de-cant programme to vacate the occupied spaces. This  involved working closely with the Estates Team and the Contractor’s Site Team to gain an appreciation and understanding of the whole campus. The main campus has been an operational live environment through-out the process which has entailed out-of-hours working and a great deal of flexibility on the part of the Contractor.

Screenshot 2019-07-02 at 13.57.11

It has been a highly technical project involving retro-fitting steelwork and FDS have been involved in all aspects of the project – from strategic accommodation studies to detailed surveys of existing furniture, fittings and equipment within existing spaces. We have produced sketch options, g.a’s, specifications, detailed schedules and working drawings. We also carried out monthly site visits and spot checks to review progress and assist with quality control.

DSC_0085

Volker Fitzpatrick made great progress on the major re-modelling and refurbishment and kept ahead of schedule. We carried out our final site visits as the end of June, and the project is due for handover shortly.

IMG_0456

DSC_0113


 

Sancerre Barn – Permission Granted – First one of the New Year!!

Forge Design Studio is delighted to confirm that one of the first e-mails received on our return to work in 2019 was confirmation that approval had been granted for the re-modelling and refurbishment of the Barn Conversion at Cold Harbour Farm.

proposed site plan

Located in the rural village of Ashwell the commission came from a recommendation from Sarah and Douglas at North Brook End Stud. Always nice to be introduced by an existing client!

concept sketches

The owners had bought the Barn in the knowledge that a substantial amount of work might be needed to turn it into their dream home. We have worked closely with them to create a completely new plan arrangement which will create the type of free-flowing, welcoming contemporary space that they were seeking.

201822_pl007.jpg

The re-organisation of the existing bedrooms and removal of a long dark corridor together with the new rear extension will substantially improve the arrangement of public living and private spaces. We’ve also opened-up the relationship to the outside garden spaces, both front and back.

201822_pl011.jpg

We look forward to developing the working drawings and assisting our clients in the procurement and construction of the scheme.